top of page
Schaak

Advies & begeleiding voor QTSPs

Voor als je extra ervaring, nieuwe inzichten of een second opinion nodig hebt,
om de juiste route te kiezen. 

Welke keuzes moet je maken als vertrouwensdienst?

De eIDAS-verordening blijft zich continue ontwikkelen. Zo is recent eIDAS 2.0 in werking getreden waar o.a. nieuwe elektronische vertrouwensdiensten en een Europese Identity Wallet voor burgers en bedrijven zijn geïntroduceerd. Tevens zijn de eisen aan Trust Service Providers onder eIDAS 2.0 strenger geworden met als doel hogere veiligheids- en betrouwbaarheidsnormen te garanderen. Ook voor de toekomst verwachten wij nog vele ontwikkelingen en updates.

​

Als trust service provider moet je deze ontwikkelingen op de voet te volgen met als doel de juiste keuzes te kunnen maken. Belangrijke strategische besluiten zijn bijvoorbeeld:

  • Ga ik een gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener (QTSP) worden? Of is een TSP voldoende?

  • Welke vertrouwensdienst(en) ga ik inrichten en leveren?

  • Welke partnerships ga ik aan met leveranciers en andere partijen?

  • Koop ik "white-label" vertrouwensdiensten (of delen daarvan) in? Of bouw ik alles zelf?

  • Ga ik vertrouwensdiensten 'remote' uitvoeren of via een ander middel?

  • Op welke infrastructuur ga ik mijn vertrouwensdienst(en) draaien?

  • Aan welke afnemers ga ik mijn vertrouwensdienst(en) leveren? En doe ik dit alleen nationaal of ook in andere landen binnen Europa?

  • Wat wordt mijn aanpak en wat is mijn roadmap?

  • Hoe zorg ik dat de business case voldoet aan de gestelde verwachtingen?

​

Eigenlijk geldt voor iedere vertrouwensdienstverlener dat een goed businessplan inclusief roadmap en goedgekeurde business case een must is, die ieder jaar opnieuw tegen het licht wordt gehouden.

​​

​​Juridisch kader

Naast strategische keuzes en bedrijfskundige zaken waar je als vertrouwensdienstverlener mee moet dealen, heb je ook nog te maken met het juridische kader. De eIDAS-verordening is natuurlijk een hele belangrijke, maar je moet o.a. ook rekening houden met AVG (GDPR), NIS2, Telecommunicatiewet en andere nationale wetgeving zoals enkele bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek.

​

Het is daarom goed om voorafgaand een duidelijk juridisch kader op te stellen waaraan je precies moet voldoen en te borgen dat je aantoonbaar hieraan voldoet.

​​​​​

Advies & begeleiding nodig bij het maken van de juiste keuzes voor jouw QTSP?

Onze mensen hebben de ervaring en kennis om jou te helpen de juiste keuzes de maken voor het opzetten van een vertrouwensdienstverlener. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld strategisch of juridisch advies, een second opinion of gewoon goede begeleiding door onze mensen. Neem gerust contact op om te kijken hoe wij jou verder kunnen helpen.

Lennert Ouwerkerk, House of Trust

Lennert Ouwerkerk

"Vertrouwen is goed, aantoonbaarheid is beter"

Het gebied waar technologie en wetgeving samenkomen, fascineert mij. Of het nu gaat om juridisch-technologische vraagstukken met betrekking tot contracten en onderhandelingen, cloud-oplossingen en continuïteit, innovatie en privacy, ik help jou de juiste oplossing te vinden of te voorzien van juridisch-strategisch advies.

​

Samen met de House of Trust help ik trust service providers bij het maken van de juiste strategische en juridische keuzes als het gaat om het oprichten van nieuwe trust service organisaties en keuzes met betrekking tot het bouwen, inrichten en certificeren van nieuwe vertrouwensdiensten.

  • LinkedIn Lennert Ouwerkerk

Wij helpen je graag met onderstaande vraagstukken

Laat een bericht achter voor Lennert

Dank voor je bericht! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

bottom of page