top of page
Foto van schrijverKoen Bonnet

Vertrouwensdienst voor het voetlicht: Elektronische Attribuut Attestatie


eIDAS (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) is een Europese verordening die de digitale identiteit en vertrouwensdiensten binnen de EU regelt. eIDAS is in April van dit jaar gewijzigd. De gewijzigde versie wordt ook wel aangeduid als eIDAS2. In deze nieuwe versie worden verschillende vertrouwensdiensten erkend:

  • Elektronische handtekeningen en zegels

  • Tijdstempels

  • Elektronische aangetekende bezorging

  • Websiteauthenticatie

  • Elektronische archivering

  • Elektronische attestatie van attributen (nieuw)

  • Ledgers (nieuw)

  • Beheer van apparaten voor het aanmaken van elektronische handtekeningen en zegels op afstand (nieuw)


Deze vertrouwensdiensten zijn bedoeld om de digitale interacties binnen de EU veiliger, betrouwbaarder en efficiënter te maken, waarbij de elektronische attestatie van attributen een cruciale rol speelt in het verifiëren van specifieke eigenschappen of kwalificaties van individuen of entiteiten.


In deze reeks van artikelen bespreken we de verschillende vertrouwensdiensten. In dit artikel is het de beurt aan ‘Elektronische attestatie van attributen’.


Wat is elektronische attestatie van attributen?

Elektronische attestatie van attributen maakt het mogelijk om specifieke eigenschappen, kwalificaties of kenmerken van een persoon of organisatie op een betrouwbare en gestandaardiseerde manier elektronisch te bevestigen.


In essentie stelt deze dienst een betrouwbare partij (de attestatieverstrekker) in staat om een digitaal bewijs uit te geven dat bepaalde attributen of eigenschappen van een subject bevestigt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om leeftijd, nationaliteit, opleidingsniveau, beroepskwalificaties of andere relevante informatie.


Het belangrijkste doel van elektronische attestatie van attributen is het creëren van een veilige en efficiënte manier om geverifieerde informatie over individuen of entiteiten te delen, zonder dat daarbij onnodige of gevoelige persoonlijke gegevens worden vrijgegeven. Dit draagt bij aan de bescherming van privacy en de bevordering van vertrouwen in digitale transacties en diensten binnen de Europese Unie.


Hoe kom je het in de praktijk tegen?

Elektronische attestatie van attributen komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Hier zijn enkele voorbeelden van implementaties:

  • Digitale diploma's en certificaten: Onderwijsinstellingen kunnen elektronische attesten uitgeven die de academische prestaties of kwalificaties van studenten bevestigen. Deze kunnen eenvoudig worden geverifieerd door potentiële werkgevers of andere onderwijsinstellingen.

  • Leeftijdsverificatie voor online diensten: Bij het gebruik van leeftijdsgebonden online diensten (zoals goksites of alcoholverkoop) kan een elektronische attestatie de leeftijd van een gebruiker bevestigen zonder andere persoonlijke gegevens prijs te geven.

  • Professionele licenties: Beroepsorganisaties kunnen elektronische attesten uitgeven die de beroepskwalificaties of licenties van professionals bevestigen, zoals voor artsen, advocaten of accountants.

  • Identiteitsverificatie bij financiële diensten: Banken en andere financiële instellingen kunnen gebruik maken van elektronische attestatie om bepaalde aspecten van de identiteit van een klant te verifiëren, zoals adres of inkomen, zonder volledige toegang tot persoonlijke documenten te vereisen.

  • Overheidsattesten: Overheidsinstellingen kunnen elektronische attesten uitgeven voor bijvoorbeeld burgerschap, verblijfsstatus of stemrecht, die vervolgens kunnen worden gebruikt bij verschillende diensten of procedures.


Deze implementaties dragen bij aan een veiligere en efficiëntere manier van gegevensuitwisseling, waarbij de privacy van individuen wordt beschermd en de administratieve lasten worden verminderd.


Tegenwoordig kan elke instantie die over persoonlijke gegevens beschikt, deze informatie delen via apps, websites en andere digitale platforms. Een concreet voorbeeld hiervan is het Vakpaspoort van het Centraal Register Techniek. Met dit digitale paspoort kunnen technische installateurs aantonen dat ze over de vereiste competenties beschikken. Het Vakpaspoort is een app die wordt uitgegeven door het Centraal Register Techniek, waardoor de betrouwbaarheid ervan tot op zekere hoogte aantoonbaar is.


Met eIDAS 2.0 wordt het juridisch mogelijk om de feiten die als aantoonbaar 'waar' moeten kunnen worden gedeeld, te scheiden van de omgeving waarin ze beheerd worden. Bovendien verschuift het uitgangspunt: niet langer deelt de instantie die instaat voor de waarheid van de feiten deze informatie, maar de persoon op wie die feiten betrekking hebben. Hiervoor is de eID Wallet als zelfstandig concept voorzien. Wallets moeten mensen de mogelijkheid bieden om beschrijvende kenmerken over zichzelf én hun elektronische handtekening te beheren en te gebruiken tegenover wie ze willen.


De registers die over de feiten beschikken, worden nu gezien als attribuut-providers en vervullen een andere rol dan voorheen.


Een belangrijke technische implementatie die perfect aansluit bij het concept van de eID Wallet en de elektronische attestatie van attributen is 'Verifiable Credentials' (VC's). Verifiable Credentials zijn digitale, cryptografisch beveiligde bewijsstukken die de eerder genoemde feiten als 'waar' kunnen aantonen.


Verifiable Credentials passen uitstekend bij het eID Wallet concept uit eIDAS 2.0 om verschillende redenen:

  • Gebruikercontrole: VC's stellen gebruikers in staat om zelf te bepalen welke informatie ze delen, wat aansluit bij het zelfsoevereine karakter van de eID Wallet.

  • Privacy-bescherming: Met VC's kunnen gebruikers selectief attributen delen zonder onnodige informatie prijs te geven, wat de privacy-by-design principes van eIDAS 2.0 ondersteunt.

  • Interoperabiliteit: De standaard voor Verifiable Credentials bevordert de uitwisselbaarheid van attesten tussen verschillende systemen en landen, wat essentieel is voor de grensoverschrijdende functionaliteit die eIDAS 2.0 nastreeft.

  • Betrouwbaarheid: Door gebruik te maken van cryptografische technieken bieden VC's een hoge mate van betrouwbaarheid en integriteit, wat cruciaal is voor de vertrouwensdiensten onder eIDAS 2.0.


Door Verifiable Credentials te integreren in de eID Wallet, wordt een robuuste technische basis gelegd voor de implementatie van elektronische attestatie van attributen, volledig in lijn met de doelstellingen en vereisten van eIDAS 2.0.


Waarom is vertrouwen belangrijk?

Vertrouwen is van cruciaal belang in de context van attribuut attestatie om verschillende redenen:

  • Integriteit van gegevens: Vertrouwen zorgt ervoor dat de geattesteerde attributen accuraat en ongewijzigd zijn, wat essentieel is voor betrouwbare digitale interacties.

  • Privacy bescherming: Een vertrouwd systeem garandeert dat persoonlijke gegevens alleen worden gedeeld wanneer nodig en met expliciete toestemming van de gebruiker.

  • Fraudepreventie: Betrouwbare attestatie vermindert de kans op identiteitsfraude en misbruik van persoonlijke gegevens.

  • Efficiëntie in digitale processen: Vertrouwen in geattesteerde attributen versnelt en vereenvoudigt online transacties en verificaties.


Het volgen van de eIDAS-richtlijnen is cruciaal voor het leveren van betrouwbaarheid op het hoogste niveau:

  • Wettelijke erkenning: eIDAS biedt een juridisch kader dat de geldigheid van elektronische attestaties in de hele EU garandeert.

  • Gestandaardiseerde procedures: Door eIDAS te volgen, worden consistente en betrouwbare methoden voor attribuut attestatie gewaarborgd.

  • Interoperabiliteit: eIDAS bevordert de compatibiliteit tussen verschillende systemen en landen, wat essentieel is voor grensoverschrijdende erkenning.

  • Toezicht en aansprakelijkheid: Het eIDAS-kader voorziet in mechanismen voor toezicht en verantwoording, wat het vertrouwen in de diensten verder versterkt.

Door de eIDAS-richtlijnen te volgen, kunnen organisaties dus een hoog niveau van betrouwbaarheid garanderen, wat essentieel is voor de brede acceptatie en het succes van elektronische attribuut attestatie in de digitale economie.


Conclusie

Elektronische attestatie van attributen speelt een cruciale rol in de digitale transformatie van Europa onder eIDAS 2.0. Deze vertrouwensdienst biedt een veilige, efficiënte en privacyvriendelijke manier om geverifieerde informatie over individuen of entiteiten te delen. Door het volgen van de eIDAS-richtlijnen kunnen organisaties een hoog niveau van betrouwbaarheid garanderen, wat essentieel is voor de brede acceptatie en het succes van deze dienst in de digitale economie.

Bent u geïnteresseerd in het implementeren van de vertrouwensdienst attribuut-attestatie om betrouwbaarheid op het hoogste niveau te bieden? Neem dan contact met ons op. Onze experts staan klaar om u te adviseren over hoe u deze dienst kunt integreren in uw organisatie en hoe u kunt voldoen aan de eIDAS-richtlijnen.



 

We schreven een Vision Paper over het gebruik van geattesteerde attributen in de context van beroepscertificaten. Download ons vision paper "Beroepscertificaten en geattesteerde beroepskwalificaties" hier:





44 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page